ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαρούσι 16 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΣ: Δ/ντη 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Σύλλογο Διδασκόντων 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γονείς και Κηδεμόνες 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

 

Αγαπητέ κ. Γρίβα

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας

Δυστυχώς τα σχολεία έκλεισαν ξανά. Αυτό που η πλειονότητα των γονέων και εκπαιδευτικών απευχόταν συνέβη και φέτος, με τον χρονικό ορίζοντα επανέναρξης των δια ζώσης μαθημάτων να είναι ασαφής. Τα σχολεία έκλεισαν ξαφνικά. Τα παιδιά δεν πρόλαβαν καν να χαιρετίσουν τις δασκάλες και τους δασκάλους τους. Οι δασκάλες και οι δάσκαλοι δεν πρόλαβαν να δώσουν στα παιδιά ούτε μία συμβουλή. Όλοι (γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά) έχοντας νωπή την περσινή επώδυνη εμπειρία του πρώτου lockdown, ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να χαθεί άλλη μία σχολική χρονιά.

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όλη η χώρα, όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εργαστεί, να επικοινωνήσει, να παρακολουθήσει μαθήματα. Όλοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα κατηγορίες όπως οι υγειονομικοί, οι τεχνικοί τηλεπικοινωνιών και οι εκπαιδευτικοί υπερβάλλουν εαυτό για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, αφιερώνοντας τον προσωπικό τους χρόνο και τις περισσότερες φορές και τον προσωπικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι.

Το περσινό lockdown μας αιφνιδίασε όλους. Άλλαξε τον τρόπο που δουλεύουμε, τον τρόπο που ζούμε. Η εμπειρία της προαιρετικής περσινής τηλεκπαίδευσης δίνει τώρα την σκυτάλη στην υποχρεωτική σύγχρονη καθημερινή τηλεκπαίδευση για την κάλυψη της διδακτέας ύλης. Με χαρά διαβάσαμε πρόσφατη ανακοίνωση του Δ/ντη μας πως το σχολείο μας έχει ήδη προετοιμαστεί. Γνωρίζουμε και κατανοούμε πως θα συναντήσετε προβλήματα (τεχνικά ή μη) στην υλοποίησή της. Δε γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι αρμόδιοι φορείς έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους. Είμαστε βέβαιοι, όμως, πως θα δώσετε παραπάνω από το 100% της όρεξής σας και των δυνάμεών σας για να ανταποκριθείτε και σε αυτή την δύσκολη αποστολή. Είμαστε βέβαιοι πως όλοι θα κάνετε τα πάντα για να μην στερήσετε στους μαθητές σας αυτή την χαραμάδα εκπαίδευσης που προσφέρει η τεχνολογία. Προφανώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση. Όλοι επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή στην κανονικότητα και θέλουμε τα παιδιά μας να παίζουν στο όμορφο προαύλιο που φτιάξαμε με την πολύτιμη αρωγή του Δ/ντη μας. Όμως, δυστυχώς, η μόνη δυνατότητα που δίνεται τώρα, είναι η σύγχρονη καθημερινή τηλεκπαίδευση. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την επιτυχή υλοποίησή της. Εξάλλου η σύγχρονη τηλεκπαίδευση έχει και τα θετικά της. Επιτέλους τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα βλέπουν χαμόγελα χωρίς μάσκες! Έστω και ηλεκτρονικά, μέσα από μια οθόνη!

Όλοι μαζί, ας κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της γνώσης στα παιδιά μας για να μην χαθεί άλλη μια χρονιά, για να μην χαθεί μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Αυτό, άλλωστε, μας ενώνει όλους (γονείς και εκπαιδευτικούς). Τα παιδιά μας – οι μαθητές σας!

Είναι παραπάνω από αυτονόητο πως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είναι δίπλα σας για όποια βοήθεια χρειαστεί.

Ευχαριστούμε θερμά!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Υ.Γ. Επειδή πολλοί γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί, ανησυχούν, θυμίζουμε πως στην περσινή ημερίδα που είχε διοργανώσει ο Σύλλογός μας με θέμα «Εθισμός στις οθόνες» ο ομιλητής μας και διακεκριμένος παιδοψυχίατρος κ. Τσαλαμανιός είχε τονίσει πως στην επιτρεπόμενη ημερήσια χρονική έκθεση στις οθόνες, δεν αθροίζεται ο δημιουργικός χρόνος που μπορεί να περάσει ένα παιδί μπροστά σε οθόνη, όπως π.χ. είναι η ενασχόληση με τον προγραμματισμό και την ρομποτική ή η παρακολούθηση μαθημάτων.

Πρόσφατα Άρθρα